Het fokken

Croy Marchigiana bij Kasteel Croy

Er zijn 2 belangrijke factoren waarop we selecteren bij het fokken van de Marchigiana’s. Dat zijn; uiterlijk en karakter en het mooiste is natuurlijk als het beide goed is.


Een plezierig karakter

Doordat de dieren tot 40 jaar geleden nog gebruikt werden in het werk, hebben ze van nature een fijn karakter. Wij selecteren bij het fokken van de Marchigiana’s in eerste instantie op een plezierig karakter, ervan uitgaande dat het gezonde sterke dieren zijn.
Het voordeel is dat we makkelijk in de stallen kunnen komen als er iets aan de hand is. Ze zijn heel toegankelijk, ook net na het kalveren. We kunnen met trots zeggen dat de Croy Marchigiana’s heel vriendelijk zijn en het heerlijk vinden om door alle bezoekers geaaid te worden. Croy Marchigiana gefokt op Croy


De Marchigiana’s worden op Croy met plezier 12 jaar!

Naast het karakter is het van belang dat we fokken met de sterkste en beste koeien. Een Marchigiana wordt beoordeeld door een keurmeester die o.a. kijkt naar de bouw, hoogte, lengte van de rug, de kont en de bespiering.

Met de meest geschikte runderen gaan we fokken en daarbij houden we rekening met de bloedlijn. Als de bloedlijnen te dicht bij elkaar komen kan dit invloed hebben op de gezondheid van het kalf. We hebben onze eigen stieren uit verschillende bloedlijnen. Zij mogen bij de dames in Marchigiana kalfjede stal die het meest geschikt voor hen zijn.

Daarnaast is kunstmatige inseminatie een mogelijkheid om nieuwe bloedlijnen of kwaliteiten toe te voegen. De sterke koeien met een fijn karakter worden op Croy met plezier 12 jaar!


De kalfjes worden natuurlijk geboren

De Marchigiana kalfjes worden praktisch allemaal zonder problemen op een natuurlijke manier geboren. Bij de geboorte zijn ze al enorm levenskrachtig. Normaal gesproken staan ze binnen 20 minuten en drinken ze binnen een half uur bij hun moeder. Hierdoor krijgen ze heel snel de broodnodige biest binnen, waardoor ze een goede weerstand tegen ziekten opbouwen. Een kalfje weegt bij de geboorte ongeveer 40 kilo.


Opgroeien onder moeders vleugels

De kleintjes groeien de eerste maanMarchigina kalf 2 keer met moeder 2den op bij hun moeder in de kudde. Zo kan het kalf opgevoed worden door haar stalgenoten en volop groeien van moeders melk. Normaal gesproken worden de koeien een paar weken na hun bevalling opnieuw gedekt. Daar denken we op Boerderij Croy anders over. Wij geven de koe een paar maanden rust zodat ze weer op volle sterkte is, voordat ze aan een nieuwe dracht begint.
Dat betekent dat het kalf na een maand of 5 wel van moeders af moet, aangezien de drachtige koe anders én melk voor haar geboren kalf aan moet maken én energie nodig heeft voor de vrucht.

In de natuur is dat zo geregeld en zo is het dus op de Croy Hoeve ook geregeld!